A húsok magas fehérjetartalmú, így sok energiát adó részei az étrendnek, ugyanakkor jelentős ásványi anyag és vitamintartalmuk is. Fedezik a kutya fehérje- de akár zsírszükségletét is. A közhiedelemmel ellentétben nem feltétlen a tiszta húsokat (csirkemellfilé, marhafelsál) értjük ide, hanem a prédaállat ember számára kevésbé vonzó részeit: a nyesedékeket, pofahúst is. Hús alatt értjük a vázizmokat, szívet (amit azonban tilos 30%-ban adni), tüdőt.

Az etetés során megkülönböztetünk fehér és vörös húsokat, valamint halat. Mindegyikre szüksége lesz a kutyának hosszútávon.

Könnyen emészthető , fehér húsú állat a csirke és a nyúl, vörös húsú, nehezebben emészthető a kacsa, marha, bárány, stb.

A tengeri hal, különösen a makréla és a lazac fontos részét képezi az étrendnek. Hetente egyszer érdemes halnapot tartani. Mindkettő kiváló omega 3 forrás, ezen kívül a makréla gazdag D-vitaminban és szelénben is. A halak hónapokon át történő folyamatos etetése szigorúan tilos, tiamin hiányt okoz.

A húsok magas foszfortartalmúak, ezért kizárólagos etetésük szigorúan TILOS. Ha nem tudod megoldani a csontos húsok etetését, feltétlen használj tojáshéjport a kalcium pótlására és a helyes kalcium-foszfor arány kialakítására!

 

Húsok