A csontban található mindaz a kalcium, amire kutyád szervezetének szüksége lesz. A helyes kalcium foszfor arány kialakítása fontos: felnőtt kutyák esetében 1:1 a megfelelő arány, így a csont nem kihagyható tényező.

Azonban fontos szerephez jutnak a porcok, inak, a csontban lévő velő és persze a zsírok is. Ezek a vitaminok, ásványi anyagok, fehérjék és zsírok erős alapot jelentenek. A nyers csont puha, a körmödet is bele tudod vájni. Főzés hatására azonban szerkezete megváltozik, megszilárdul, nehezen emészthető lesz és szilánkosan törik, a főtt csont etetése ezért szigorúan tilos.

Az etetés során felnőtt kutyánál sem a kalcium, sem a foszfor mennyiségét nem tudod túllőni, ugyanis emésztés során mindkettőt a vese kiválasztja és a szabadba üríti. Egészséges kutya veséjét egyik sem terheli meg, ellenben veseproblémás kutyáknál a foszforbevitelre figyelni kell. Fontos azonban, hogy sem a foszfor sem a kalcium mennyisége nem lehet kevés az étrendben, ezt pedig a kb 40%-os megadott csontos hús aránnyal tudod biztosítani.

A csontos húsban a csonton és velőn kívül még értékes szerephez jutnak a kollagén tartalmú inak, és persze maga a porc, de természetes a zsír jelenléte is.

 

Csontos húsok